Rasens historia

Ursprung och tidig utveckling

APBTns ursprung kan följas tillbaka till romarrikets stridshundar, vilka spreds i södra Europa och till de brittiska öarna. Generation efter generation kom de att minska i storlek och användas på gårdar för att kontrollera boskap som catchdogs, som gripande jakthundar och till baitings (arrangerade kamper mellan hundar och andra djur). 

Dessa tidiga bulldoggar kom efter baitingförbudet 1835 i Storbritannien att få ett genetiskt utbyte under 1870-talet med irländska terrierraser. Kanhända var det ett medvetet försök att avla fram hundar med större smidighet i ratting (bita ihjäl råttor som folksport) och hundkamp - två baitingformer som kom att fortleva trots baitingförbudet. Populationen av dessa bulldoggar med en liten krydda terrier (populärt benämnda bull-and-terrier) kom att delas i två, då emigranter tog med sig hundar till det nya förlovade landet på andra sidan Atlanten under slutet av 1800-talet. 

Utveckling i Amerika 

I Amerika fanns ingen lagstiftning som begränsade hundarnas arbete, och den nya populationen kom återigen att användas till det de tidigare selekterats för - gripande jakt och hundkamp. 

Ett ökande intresset för att kategorisera både djur och växter medförde att alltfler raser började stambokföras och 1898 började United Kennel Club (UKC) att registrera American Pit Bull Terrier, ett namn valt bland andra benämningar så som "bulldogg"och "Staffordshire terrier" och "Yankee terrier". Då UKC tidigt lade fokus på hundarnas exteriör, uppkom ett nytt register 1908 - American Dog Breeders Association (ADBA) - vilket erbjöd APBT-ägare att stambokföra hundarna i ett register specifikt för att bevara rasens linjer och mentalitet.

"The All American Dog" 

APBTn kom under 1900-talets första decennier att bli en populär gårdshund och kallas för "the all American dog". Hundarna gjorde sig kända för sin stabila mentalitet, vilket inte var förvånande, då aveln för just regelstyrd hundkamp utgjorde ett nålsöga för att sålla ut de allra mest hanterbara individerna. 

Rasen fick även symbolisera USA på värvningspostrar för armén under första världskriget. I den populära filmserien "The little Rascals" figurerade en APBT-valp - "Pete the Pup" vilket ytterligare ökade APBTns popularitet. Dock kom andra raser på modet efter världskrigen, och både APBTn och dess nyligen uppkomna utställningsvariant sedan 1936, American Staffordshire Terrier, föll allt mer i glömska. De kom fortsättningsvis att användas som gårdshundar, jakthundar och kamphundar, men i mindre utsträckning.

Effekten av lagstiftning och media

Under 1960-talet påbörjades arbetet med att uppdatera djurskyddslagstiftningen i USA - Animal Welfare Act, som på nationell nivå skulle komma att förbjuda användandet av hundar i kamp. Journalister började uppmärksamma de inhemska raser som avlats för ändamålet, och drog felaktiga slutsatser om att hundar avlade för kamp skulle behöva vara aggressiva. 

Dock råder motsatsen, det regelverk som korat vinnare av APBT inom hundkamp, sållade effektivt bort hundar som riktat bitintresse mot människor (både under hantering inför och under match), likväl som det premierat hundar med jaktlust framför aggression. Skadan var dock redan skedd, då dessa "nyupptäckta" hundar nu rönte popularitet inom helt andra kretsar än de som omhuldat dem några decennier tidigare. 

Och med nyfunna ägare bland de som sökt efter hundar med ett utmålat rykte om sig att vara farliga - sker snart bettolyckor. En helt rimlig konsekvens då hundar oavsett ras hamnar i instabila miljöer med tveksam hundhållning. 

Incidenten 1986 och dess konsekvenser 

År 1986 filmas ett omhändertagande av en kamphundslik hund, som går till attack mot den amerikanska djurskyddsinspektören, varpå klippet sänds i nationell amerikansk tv. Klippet exporteras därefter land och rike runt - och attraherar åtskilligt nya intressenter till typen av hund, av helt fel anledningar. 

Slutet av denna minst sagt tragiska utveckling har vi ännu inte sett. 

Rasens utmaningar

Att APBTn fått skulden för mycket kan även förklaras med att rasen inte heller haft det stora hund-etablissemanget med sig. Den internationella kennelunionen FCI samarbetar med en kennelklubb per medlemsland och varje medlemsland ansvarar för de inhemska raser som finns. 

I USA har FCI valt att samarbeta med American Kennel Club (AKC) - vilken är den organisation som började stambokföra APBTns utställningsvariant American Staffordshire Terrier (AST). Således är det AST som stambokförs av FCI-anslutna Svenska Kennel Klubben, men inte APBT - ett scenario som likväl linjerar med andra icke-exteriöravlade raser. APBTn står utan de största organisationernas stöd, på både gott och ont.

APBT i Sverige

Till Sverige kom rasen 1988, med några individer importerade från Storbritannien. Den har sedan dess utvecklats till runt dagens fåtalet hundra individer, både med inhemsk avel samt nya importer. 

Under 00-talet engagerade sig APBT-frälsta i dåvarande rasklubb Svenska Pitbull Terrier Föreningen (SPF), som var aktiv med medlemsaktiviteter och information till myndigheter. Sedan SPFs nedläggning har APBT-federationen (bildad 2007) övertagit informationsspridning gentemot myndigheter och allmänhet.